De nieuwste
behandelingen &
vertrouwde kwaliteit
Flebologie is het medisch specialisme dat spataderen diagnosticeert en behandelt. Spataders zijn een chronische veneuze ziekte en bovendien erfelijk. Ze zorgen vaak voor lastige symptomen en ontsieren de boven- en/of onderbenen.  Dokter Caroline Martens is uw gespecialiseerde cardiovasculair chirurg en esthetisch arts van dienst.  
 
 
  Wat is
een spatader?Bloed dat ons hart het lichaam rondstuurt moet ook weer bij het hart terechtkomen. Daarvoor beschikt ons lichaam over een groot, diep netwerk aan aders en een uitgebreid maar fijner oppervlakkig netwerk aan aders. Deze vervoeren het zuurstofarm bloed terug naar het hart.

Spataders ontstaan enkel in het kleiner, oppervlakkig netwerk. Omdat het bloed in onze benen tegen de zwaartekracht in moet stromen, zijn de beenaders uitgerust met terugslagkleppen. Als deze kleppen niet goed meer sluiten (in combinatie met nog andere factoren), kan het bloed blijven steken in de oppervlakkige aders waardoor deze uitzetten en zo een spatader worden.

Spataders komen voor in de boven- en onderbenen. De meeste beenspataderen zijn klein tot middelgroot en veroorzaken weinig of geen klachten. Maar ze ogen niet fraai.
 
 
 
  Komen spataders
veel voor?
Bij de leeftijdscategorie jonger dan 30 jaar heeft 10% van de vrouwen en 1% van de mannen last van een of andere vorm van spataders.

Hoe ouder men wordt, hoe meer het voorkomt.

Bij 60- tot 70-jarigen hebben 77% van de vrouwen en 57% van de mannen spataders.

Als één ouder spataders heeft, dan heeft u kans op 60% dat u ook spataders ontwikkelt. Hebben beide ouders spataderen, dan is de kans bijna 100% dat u vroeg of laat ook spataders ontwikkelt.
 
 
 
  Welke factoren
lokken spataders
uit?

Naast erfelijkheid bestaan er enkele risicofactoren die spataders doen ontstaan.
Hoe meer u blootstaat aan een combinatie van deze factoren, hoe groter de kans dat u spataders ontwikkelt.

  • Overgewicht
  • Zwangerschap
  • Staand beroep
  • Gebrek aan beweging
  • Te warme omgeving (zonnen, warme baden)
  • Klemmende kledij op de buik
 
 
 
  Waarom
een spatader
behandelen?
Spataders zullen nooit vanzelf verdwijnen en kunnen helaas alleen maar erger worden. U kan deze aandoening het beste vergelijken met een onkruidbodem: onkruid groeit, zaailingen vormen en verspreiden zich.

Hoe langer u wacht met het behandelen van uw spataders, hoe meer werk het vraagt om alles te genezen en weg te krijgen.

De symptomen van spataderen verergeren naarmate men ouder wordt aangezien onze weefsels, dus ook de aderwand, meer en meer verzwakken.
 
 
 
  Wat zijn de
symptomen
van spataders?
Naast het feit dat spataders niet mooi ogen, zijn er veel symptomen die last veroorzaken. Het merendeel van deze symptomen ontstaat door de overdruk die het opgestapelde bloed veroorzaakt. Zo kan een 'zwaar' of 'drukkend' gevoel optreden, ook al ziet u de spataders niet.

Door de overdruk sijpelt lichaamswater uit de aders weg naar omliggende weefsels. De benen zwellen op. Als deze zwelling jaren aanhoudt, kan de huid geleidelijk veranderen en bruin kleuren, verharden, ontsteken of een open wonde veroorzaken.

Vocht dat zich overdag opstapelt, kan normaal 's nachts bij het slapen opnieuw opgenomen worden in de circulatie. Maar deze verplaatsing kan krampen, onrustige benen, jeuk en tintelingen teweeg brengen.
 
 
 
  Hoe een spatader
behandelen?
Via echoduplex gaan we spataders opsporen.

Aangezien er verschillende soorten spataderen bestaan, wordt altijd eerst nagegaan wat de oorzaak is, hoe ze lopen en hoe ze dus het beste te behandelen zijn.

Elke methode kent zijn voor- en nadelen. Na een grondig onderzoek, de mate van de klachten en de grootte van de spataders kan een behandeling voorgesteld worden.

Dr. Caroline Martens is uw specialist van dienst en zal met u nagaan wat voor u de beste oplossing is.


            
              
 
 
 
  Steunkousen Algemeen mag je de regel nemen: hoe meer spataders, hoe meer baat u heeft bij goede steunkousen. Ze bestaan op vandaag in een scala aan kleuren en verschillende sterktes waardoor ze aangenaam zijn om te dragen.  
 

 
  Kleine spataders

Sclerotherapie/ 
droogspuiten
of laserbehandeling
In de ader wordt een vloeistof (sclerosans) gespoten. De ader zal hierdoor verschrompelen en geleidelijk aan wegtrekken.
Deze inspuitingen zijn normaal niet pijnlijk. Een steunkous kan nadien aangeraden worden.

Deze steunkous draagt u de eerste drie dagen overdag en 's nachts. Daarna draagt u nog zeven dagen de kous enkel overdag. Wat heel belangrijk is na deze behandeling is dat u voldoende beweegt en rondloopt.

Laserbehandeling
Fijne rode en blauwe adertjes in de benen kunnen perfect weggewerkt worden via laserbehandeling. Dr. Martens gebruikt hiervoor haar nieuw lasertoestel Nd:YAG 1064 nm. Dit apparaat produceert een welbepaalde, intense lichtgolf die selectief door de rode bloedcellen in de uitgezette adertjes wordt opgenomen. Dit proces is zo nauwkeurig dat omliggend weefsel nauwelijks beïnvloed wordt.

Dankzij deze behandeling hoeft u geen steunkousen te dragen.
U kan deze ingreep tot in juni laten plaatsvinden of in de zomer wanneer u daarna zonlicht vermijdt.
 
 
 
  Grote spataders
 
 
Stripping Bij stripping maakt de chirurg een klein sneetje in de lies of kniekuil. De ader wordt afgebonden en voorzien van een strippingcatheter. Deze methode 'trekt' of 'stript' de ader die zo volledig wordt verwijderd.
Deze methode gebeurt onder algemene verdoving of via een ruggenprik waardoor een dagopname in het ziekenhuis nodig is. 
 
Echogeleide
schuimsclerose of foamsclerotherapie
Met deze techniek is het mogelijk om grote aders dicht te spuiten. Onder echografische geleiding wordt de ader 'aangeprikt' en volledig opgespoten.

De vloeistof irriteert de aderwand, het lichaam reageert zodat de ader als een parelsnoer dichttrekt. De parels die overblijven en gevuld zijn met oud bloed zullen tot enkele maanden na de behandeling wegtrekken zoals een blauwe plek dat doet.
Voor deze methode is geen verdoving nodig, ze is pijnloos. Wel kan u tijdelijk de knobbels voelen en een bruinachtige verkleuring kan merkbaar zijn.
Deze behandeling wordt uitgevoerd bij grote aders, ongeacht het aantal, de breedte of uitgebreidheid.

Mensen met een extreme huidaantasting en/of die reeds een operatie hebben ondergaan, komen hier ook voor in aanmerking. 
 
Flebectomie
volgens Mueller
Langs een minisneetje kan een oppervlakkig liggende aders opgevist en uitgetrokken worden. Hiervoor bindt men de begin- en uiteinden van deze ader af. Deze behandeling gebeurt onder lokale verdoving.


 
 
Laserbehandeling of radiofrequentietherapie Bij deze behandeling zijn geen sneetjes nodig. Met de echografie lokaliseert de arts de ader en prikt die aan waar de kleppen niet (goed) werken.
Een lange metalen draad schuift op in de ader, dan worden laserstralen of radiofrequente golven uitgezonden die de ader dichtschroeien.

Deze methode kan onder lokale of volledige verdoving gebeuren maar is enkel toepasbaar op welbepaalde aders.

De kleinere aders moeten sowieso uitgetrokken of opgespoten worden. 

Dr. Caroline Martens zal u eveneens tips aanreiken en u opvolgen na uw behandeling!
Maak nu uw afspraak en ontdek hoe u vlug en efficiënt van uw spataders kan verlost worden.
 
 
 
  Test


www.testfleboscore.be

Voer de test uit om te weten of u lijdt aan veneuze insufficiëntie !
 
 
 
  Contact &
afspraak
Bij dokter Caroline Martens bent u in goede handen. Als cardiovasculair chirurg en esthetisch arts voert ze met de grootste precisie elke behandeling uit. Het onderzoek bestaat uit een uitgebreide echografie. Daarna bespreekt zij met u de mogelijkheden, legt uitgebreid uit wat u kan verwachten bij welke behandeling en wat de eventuele bijwerkingen zijn. Daarnaast krijgt u een perfecte prijsindicatie.De eerste raadpleging wordt er geen behandeling uitgevoerd.

Neem nu contact op voor uw eerste afspraak.

Dr. Caroline Martens
Fabrieksstraat 8
8800 Roeselare, West-Vlaanderen
G +32 489 56 10 79

Bereikbaarheid: in GPS Fabrieksstraat met dubbele S invoeren te Roeselare, parallel aan de Mandellaan achter het station

dokter@carolinemartens.be  
www.spataderkliniek.be


mijn online agenda
Gelieve de correcte reden op te geven om zo de correcte tijd te kunnen voorzien.

Gelieve uw telefoonnummer door te geven indien u mailt om feedback te verzekeren.